

Op 1 januari 2022 hadden ruim 10,4 miljoen mensen in Nederland één of meer chronische aandoeningen. Dit zijn de laatste cijfers die bekend gemaakt zijn, dus ze lopen altijd een paar jaar achter.
Het lijkt me duidelijk dat de tendens de verkeerde kant op gaat. Nog maar even ter opfrissing:
-
1 januari 2008: 5,0 miljoen mensen die chronisch ziek zijn
-
1 januari 2016: 8,8 miljoen mensen die chronisch ziek zijn
-
1 januari 2019: 9,9 miljoen mensen die chronisch ziek zijn
-
1 januari 2022: 10,4 miljoen mensen die chronisch ziek zijn
Mensen leven misschien nog wel langer, maar in steeds slechtere gezondheid.
Wat mij betreft de verkeerde ruilhandel.
22 organisaties alarm slaan om een naderende gezondheidsramp. Een recent rapport van de WereldGezondheidsOrganisatie (WHO) stelt dat maar liefst een kwart van alle sterfgevallen in Europa terug te voeren is op vier industrietakken, namelijk:
-
Big Food
-
Big Alcohol
-
Big Fossiele Brandstoffen (ja, dit bekt wat minder lekker:)
-
Big Tobacco
Verleden week las ik een groot artikel op het platform Follow The Money (FTM) met de titel De tabaksindustrie koopt voor miljarden toegang tot medische wereld. Het artikel opent met deze alinea:
'Tabaksfabrikanten investeren miljarden in middelen tegen rokerskwalen, onder meer door het financieren van wetenschappelijk onderzoek naar medicijnen en therapieën. Hierdoor vervaagt de grens tussen de tabaksindustrie en de gezondheidszorg. Een longarts schrok zich dan ook een ongeluk toen hij ontdekte dat zijn promotieonderzoek werd betaald door een sigarettenfabrikant.'
Hoe krijgen we iedereen verslaafd, ook onze kinderen?
Big Tobacco verdient aan het verslaafd maken van mensen, en heeft nu zelfs nieuwe strategieën om kinderen en jongeren verslaafd te krijgen door middel van vapen. In de OERsterk Podcast van deze week met verslavingsarts Robert van de Graaf ga ik hier dieper op in.
In het artikel van FTM over Big Tobacco staat kort samengevat:
-
De vier grootste tabaksfabrikanten investeerden deze eeuw bij elkaar al meer dan 21 miljard dollar in ten minste 33 bedrijven die producten maken voor de markt in gezondheid en lifestyle. Die investeringsgolf past in een strategie waarmee tabaksfabrikanten hun toekomst veiligstellen ‘beyond nicotine’.
-
Opvallend vaak investeren ze in producten die zijn bedoeld voor aandoeningen en ongemakken die samenhangen met roken. Maar er gaat ook veel geld naar vervangers van traditionele rookwaren, zoals vapes. Die e-sigaret – populair onder jongeren – zal op termijn mogelijk zeer schadelijk blijken, omdat er metalen als lood en zelfs uranium bij vrijkomen.
-
Via de farmaceutische sector stopt de tabaksindustrie ook geld in wetenschappelijk onderzoek naar rokerskwalen, medicijnen, therapieën en hulpmiddelen voor mensen die af willen van hun rookverslaving óf er al ziek van zijn geworden.
-
Journalisten van The Investigative Desk en The British Medical Journal vonden 876 medisch-wetenschappelijke studies waaraan een of meerdere wetenschappers deelnamen die enige vorm van financiering kregen van een tabaksfabrikant.
-
Lang niet altijd zijn wetenschappers zich bewust van de herkomst van het geld waarmee hun werk wordt gefinancierd. Zo werd een Nederlandse arts-onderzoeker tijdens zijn promotieonderzoek overvallen door het nieuws dat de oorspronkelijke geldschieter – een fabrikant van hulpmiddelen voor astmapatiënten – was overgenomen door tabaksgigant Philip Morris International.
Ik val regelmatig van mijn stoel af...
Ik verbaas me enorm over het gebrek aan ethiek in 2024, zeker in deze industrieën.
Ook verbaas ik me over het feit dat we maatschappelijk - ook op Social Media - de verkeerde strijd voeren. Allerlei gezondheidsexperts worden aangevallen omdat ze geld aan het bevorderen van gezondheid zouden verdienen (wat klopt), terwijl er veel te weinig aandacht en strijd gaat naar alle ongezonde industrieën die van verslavingen en menselijk lijden hun verdienmodel hebben gemaakt.
Persoonlijk bouw ik ook aan het ecosysteem voor gezondheid in plaats van het ecosysteem voor ziekte. Door middel van boeken, magazines, online trainingen en een theatertOER, maar ook door meer bewustwording over de kracht van essentiële basissupplementen te verspreiden.
Stuur geld de gezonde kant op
Met iedere euro die we uitgeven kunnen we onze gezondheid verzwakken of juist versterken.
Op de website van De Rijksoverheid lees ik dat een pakje van 20 sigaretten vanaf 1 april 2024 gemiddeld € 11,10 inclusief btw kost. Mensen die 5 sigaretten per dag roken betalen dus ruim €2,75 per dag.
In mijn optiek kun je voor dubbele winst beter stoppen met roken en het geld dat je overhoudt in een gezonde leefstijl investeren, waaronder goede supplementen. Het is interessant dat Big Pharma supplementen juist in een kwaad daglicht wil stellen en achter de schermen al jaren bezig is om deze natuurlijke (preventieve) interventies verder aan banden te leggen.
Aan de andere kant koopt Big Pharma ook een aandeel in deze sector en zijn de multivitamines van het merk Centrum wereldwijd de grootste. Maar wie is de eigenaar van Centrum? De bekende farmaceut Pfizer.

Bron: Richard de Leth Specialist in gezondheidsmanagement en changemaker als het gaat om vitaliteit en gezondheid.
#famaceut, #rijksoverheid, #tabakindustrie, #roken, #chronisch, #bigpharma, #pfizer, #oersterk
Reactie plaatsen
Reacties