Op basis van de meest recente wetenschappelijke ontdekkingen schetst Frankopan een intrigerend beeld van de wereldgeschiedenis waarin het klimaat niet langer in de schaduw staat.
Peter Frankopan is hoogleraar Wereldgeschiedenis aan Oxford University. Hij is daar tevens Senior Research Fellow van Worcester College en directeur van het Centre for Byzantine Research. Hij is de auteur van de best- sellers De eerste kruistocht, De zijderoutes en De nieuwe zijderoutes. Zijn boeken worden in meer dan dertig landen vertaald.
Peter Frankopan schreef ook het boek, 'De transformatie van de aarde'. Hij neemt je mee terug naar de wereld vanaf het prille begin ca. 4,5 mld-7mln v.C, tot op de rand van de ecologische grensen ca.1990-vandaag. Zo begint hij mooi in zijn boek op de eerste blz met,
"Historici kunnen volstrekt vastlopen wanneer ze op zoek gaan naar de beste manier om namen van volken, plaatsen en personen weer te geven. Ik heb geprobeerd met oordeel te werk te gaan om de tekst leesbaar te maken, al erken ik dat sommige lezers af en toe een getrouwere weergave zouden prefereren, vooral bij de transliteratie van niet-Europese talen. Niettemin vraag ik van de lezer die een consequente aanpak verlangt om begrip. In ruil daarvoor hoop ik hem of haar te kunnen informeren, in- spireren en nieuwe inzichten te verschaffen over de manier waarop we naar de wereld waarin we leven, zouden kunnen kijken."
De geschiedenis kan ons ook waardevolle lessen leren die kunnen helpen bij het formuleren van de vragen en soms zelfs antwoorden opleveren met betrekking tot de belangrijke problemen die ons wachten.
Fragment uit de inleiding:
We leven in een wereld die vanwege de klimaat- verandering op de rand van de afgrond balanceert.'Elke week zorgt voor nieuwe, met het klimaat samenhangende verwoestingen, zei António Guterres, de secretaris-generaal van de Verenigde Naties, in 2019. 'Overstromingen, droogte, hittegolven, bosbranden, superstormen. Dit was geen apocalyptische voorspelling, zei hij, want 'klimaatverstoring vindt nu plaats en treft ons allemaal. Wat de toekomst nog in petto heeft, verschaft ons weinig hoop, ging hij verder. Stilletjes afwachten betekent niets minder dan een 'ramp voor het leven zoals wij het kennen.
Als klimaatverandering het onderwerp wordt - of al is dat de eenentwintigste eeuw gaat beheersen, met als gevolg watertekorten, hongersnoden, grootscheepse migratiestromen, militaire conflicten en massa-uitsterving van soorten, dan is inzicht in wat de toekomst in petto heeft, niet alleen van essentieel belang voor politici, wetenschappers en activisten, maar ook voor ieder van ons. Als historicus weet ik dat teruggaan in de tijd de beste manier is om complexe problemen te behandelen, want dat zorgt mede voor een context en een perspectief in het geval van de huidige en toe- komstige uitdagingen. De geschiedenis kan ons ook waardevolle lessen leren die kunnen helpen bij het formuleren van de vragen en soms zelfs antwoorden opleveren met betrekking tot de belangrijke problemen die ons wachten.
De mensheid heeft de aarde getransformeerd. Frankopan transformeert onze kijk op de geschiedenis? Financial Times
Wanneer we het over de wereldgeschiedenis hebben, denken we doorgaans niet meteen aan de zwaarste overstromingen, de hardnekkigste droogteperiodes of de veranderende ecosystemen. Maar in de lange geschiedenis van onze planeet is geen element zo allesbepalend geweest als de natuur. Vulkaanuitbarstingen, aardverschuivingen, klimaatveranderingen en andere transformaties hebben een cruciale rol gespeeld in het verloop van de geschiedenis - en zullen ook in de toekomst allesbepalend zijn.
In De transformatie van de aarde neemt historicus Peter Frankopan ons mee in een verhaal dat eeuwen en continenten overspant, van vulkaanuitbarstingen in IJsland die het Ottomaanse Rijk op de knieën kregen tot de val van de Moche-beschaving door de opwarming van het zeewater. Hij onderzoekt het ontstaan van religies en talen in relatie tot de natuurlijke omgeving, onze eeuwenlange fascinatie met het begrijpen en manipuleren van weerspatronen en hoe de toenemende vraag naar goede oogsten de slavernij in de hand werkte. Op basis van de meest recente wetenschappelijke ontdekkingen schetst Frankopan een intrigerend beeld van de wereldgeschiedenis waarin het klimaat niet langer in de schaduw staat
Wie of wat je ook bent, een arbeide, klimaatactivis, wetenschaper, politicus of boer en je nieuwsgierig bent, open bent van geest, dat je niet vooringenomen bent en dat je onderzoek doet ongeacht waar de uitkomst je brengt. Thats the spirit. Maar mist vele.
Een feit in het boek laat ook lezen dat toen, blijf neutraal, citeert uit het boek het volgende:
in de periode dat de eerste menselijke nederzettingen verschenen,ongeveer 25.000 jaar geleden; dit een aanzienlijk effect op de manier waarop de samenleving tegenover de natuur stonden en ermee omgingen, en tevens op de landbouwmethoden, op het vermogen voedselvoorraden aan te leggen, op de opkomst van sociale hiërarchieën en zelfs op de immunologische respons op ziektes - een van de meest essentiële bijproducten van de intense omgang met gedomesticeerde dieren.
Ook het uiteenvallen van het suppercontinent had gevolgen, citaat uit het boek: Een van de gevolgen was bijvoorbeeld de afsluiting, iets meer dan 20 miljoen jaar geleden, van een enorme watervlakte -de Tethyszee genaamd- waardoor deze kromp en uiteindelijk verkleind werd tot de Middellandse zee. Dit leidde weer tot aanpassing van de klimaatpatronen op aarde, met onder meer uitdroging van grote delen van Afrika en het begin van de langdurige glaciale periode op Antarctica.
Met andere woorden, hadden we niet beter jager- verzamelaar moet blijven? Wie weet heeft het boek hier een antwoord op.
blijf neutraal denke kan een ieder van arbeider tot aan klimaattop, van student, onderzoeker tot politicus dit boek aanbevelen, eigenlijk zou men dit moeten lezen, om antwoord te krijgen op de problemen die nu spelen. Om angst en klimaatcontrol te gaan beheersen ipv te gaan vrezen, maar zonder vooringenomenheid.
Een paar blz uit het boek kan je lezen, benieuwd naar wat het boek je meer kan bieden aan kennis, kom in het bezit van het boek.
#klimaat, #transformatie, #Co2, #slavernij, #ottomaanserijk
Reactie plaatsen
Reacties