Jouw stem geldt, is dat zo?

Ik riep zelf ooit; ‘niet stemmen is geen stem’.
In Nederland is men niet verplicht om te gaan stemmen (of dit verstandig is?). Iedereen vanaf 18 jaar mag gaan stemmen. Om niet te gaan stemmen, heeft zo zijn gevolgen, bijvoorbeeld dat er partijen gaan regeren dat men liever niet had gezien. Stem van het volk is dus heel belangrijk, zou je denken, of misschien toch niet?!
Ik riep zelf ooit; ‘niet stemmen is geen stem’. Tot ik zelf ben gevraagd om op de kieslijst te mogen gaan staan voor de provinciale verkiezingen in 2015. Ik was flink actief binnen, toen mijn partij. We zijn altijd veel op straat tussen de hardwerkende mens te vinden, die het hoofd boven water moest houden, toen al en nu nog meer. Veel mensen gehoord, veel zeiden ook, ik stem niet meer, het helpt toch niet. Sommige kon ik overtuigen anderen niet. Totdat…….
Maar voor we verder gaan lezen en om weer helder te hebben hoe partijen zijn ontstaan en waarom, moet men weer inzicht gaan krijgen wat links, rechtst, liberaal en democratie inhoudt. Hierin zijn we toch het spoor bijster geraakt, ook in politiek Den Haag. Ken de geschiedenis om niet in herhaling te vallen klik hier .


Wat u moet weten?
Dat het systeem dat nu geldt om een coalitie te vormen eigenlijk niet deugd! Het stem van het volk zou eigenlijk bindend moeten zijn (dit is het niet), zo voorkomt men kiezersbedrog. Eigenlijk is het volk een soort van, informateurs, door te gaan stemmen, alleen gebeurt dit niet. Simpel gezegd, de partij(en) met de meeste zetels schuiven aan met een informateur en kijken wie ze erbij willen hebben. Helaas gebeurt het maar al te vaak dat men zich verschuilt achter de verschillen die er zijn, zijn ze al dan niet te groot, dan gaat het feest vaak niet door.
Er zijn 2 smaken van democratie, de directe en indirecte
Mooi voorbeeld hiervan was het besluit in de Provinciale Statenverkiezingen in maart 2015 in Gelderland. SP won toen aanzienlijk, PvdA verloor fix, maar uiteindelijk ging men weer door met de PvdA en de SP werd aan de kant geschoven. De coalitie van 2011-2015 (VVD, PvdA, D66 en CDA) hadden hun plan allang klaar en wilde doorgaan op de oude voet. Dit is ze nog gelukt ook, klopt dit! Nee, op deze wijze krijgt de andere partij, die het volk overduidelijk had gekozen dan ook geen kans! Kiezersbedrog noemen we dat. Dit zelfde verhaal gebeurde bij de volgende provinciale verkiezingen in verschillende provincies bij FvD.
Erg democratisch is dit niet, nou ja wel bij een indirecte democratie en dat heeft Nederland. Dit houdt in dat onze stem NIET bindend is. Ja en toen begreep ik helemaal de kreet van het volk wel “het helpt toch niet” .
Er zijn 2 smaken van democratie, de directe en indirecte, wat houdt dat in? Je leest het hier .
Nederland is een indirecte democratie. In de Nederlandse Grondwet komt het begrip democratie echter niet voor. Pas in Artikel 50 van de Nederlandse Grondwet wordt er gesproken van volksvertegenwoordiging. Artikel 50 luidt: 'De Staten-Generaal vertegenwoordigen het gehele Nederlandse volk.' Dit artikel is de grondwettelijke basis voor de vertegenwoordigende democratie van Nederland.
In Nederland wordt het volk vertegenwoordigd door de Tweede en Eerste Kamer. Het kabinet kan geen wetten doorvoeren zonder dat die goedgekeurd worden door beide Kamers. Dit maakt van Nederland een parlementaire democratie. Daarnaast is het Nederlandse parlementaire stelsel dualistisch. Dit wil zeggen dat de Staten-Generaal (Tweede en Eerste Kamer) zich onafhankelijk opstellen ten opzichte van de regering: ministers zijn geen lid van de Staten-Generaal. In het Verenigd Koninkrijk zijn de ministers dat bijvoorbeeld wel. In zo'n geval wordt gesproken van 'monisme'.
Wat gebeurd er met je stem als een partij geen zetel behaald?
Dit gebeurd vaak bij de nieuwkomers, of kleine partijen. In 2009 deed de Partij van de Dieren mee aan de Europese verkiezingen, ze haalde het net niet.
Om 1 zetel te krijgen, moet een partij 60.000 stemmen behalen. Wanneer een partij deze kiesdeler NIET haalt, wordt dit NIET afgerond of vernietigd verklaard, maar worden het reststemmen en worden verdeeld aan één van de grootste partijen. Of dit rechtvaardig en eerlijk is, dat jouw stem ineens bij een andere partij komt die niet jouw keuze is, valt zeker over te discussiëren. Dit moet je eigenlijk niet willen dat je stem een reststem wordt, dus stem zeker wijs!
Wat zijn reststemmen en hoe worden deze verdeeld? klik hier .
Wat gebeurd er als je blanco stemt?
Een blanco stem wordt in Nederland wel meegerekend in het opkomstpercentage, maar heeft geen invloed op de uitslag van de verkiezingen. Bij verkiezingen wordt een blanco stem vaak als een duidelijker protest gezien dan onthouding van stemmen. Klik hier .
Nadat ik zelf aan de lijve ondervond hoe ons stemsysteem werkt, heb ook ik besloten na 2015 niet meer te gaan stemmen. Tot dit jaar 2023 bij de provinciale verkiezingen, toen had ik in de gaten dat men minder versnipperd ging stemmen, en dat werkt zeker beter en mee!
Lees je zeker in, staar je zeker niet blind op een enkele standpunt die jouw past. Een partij is vaak meer dan dat. Ook kunnen ze niet alles waar maken waar voor ze staan, houdt daar rekening mee. Al zouden ze dat nog zo graag willen, dit moet aan alle kanten goed gekeurd worden. De belofte van een partij, "Nederland beter te maken", die vlieger gaat dus niet op, trap hier dan ook niet in, want soms moet er echt water bij de wijn. Wees hier gewoon realistisch in.
Wees neutraal naar elke partij dan alleen de partij die jouw voorkeur heeft en zonder vooroordeel. Want misschien heb je er dan nu geen last van, maar er komt vast een dag dat jij iets wel belangrijk vindt en als we dan met elkaar normaal hebben gevonden dat de overheid zo snel en zo makkelijk onder andere grondrechten opzij schuift, (zoals men in de corona tijd deed), dan is het te laat!!
Wil je gaan stemmen en weet niet op welke partij! Blijf vooral neutraal maar ook nieuwsgierig, lees je in over verleden en heden, blijf open van geest, zorg dat je niet vooringenomen bent. Zo doe je onderzoek ongeacht waar de uitkomst je brengt, maar krijg je duidelijk in beeld waar je wel en niet achter staat.
Reactie plaatsen
Reacties
Misschien in het vervolg letten op spelfouten. Spelfouten horen niet thuis in teksten van dit niveau.