Hoe is onze solidaire zorgstaat ontstaan, en wat weet deze generatie er van!

Gepubliceerd op 20 mei 2023 om 17:35

Als je echt de onderste steen wilt onderzoeken, betekend dat je nieuwsgierig bent, open bent van geest, dat je niet vooringenomen bent en dat je onderzoek doet ongeacht waar de uitkomst je brengt, toch? Wie leest weet meer en begrijpt beter.

Demonstratie 26 september 2009. Er is niks veranderd, sterke nog het is verslechterd na bijna 13 jaar Rutte. Nog meer armoede, woningnood, daklozen, voedselbanken en opkomende criminaliteit juist door armoede. En dat in een rijk land 🤔. Lied van Drukwerk "laat de rijken de crisis betalen", geeft dit goed weer.


Echter gebeurt dit heel weinig, in de wetenschap, zeker ook in de politiek. Wat blijf neutraal denken nu vooral opvalt en zeker bij deze nieuwe generatie, is dat men in de politiek veel op links afvuurt, links de schuld van de shit in Nederland krijgt. Zolang het maar vaak gezegd wordt door politici en bijvoorbeeld op tv door bijvoorbeeld Johan Derksen, gaan we dat geloven zonder zelf op onderzoek uit te gaan of dit klopt.  

 

Op de foto staat duidelijk waar de partijen voor staan, links, rechtst, progressief of het meest conservatief.  Kijk zelf welke partijen de macht nu hebben, links of rechtst? Kijk en luisterd het lied.

Veel roepen nu op links aan, die linksen weer.


Wanneer je dit gaat lezen, stel je geest open zonder vooringenomen te zijn. Je hoeft dit ook niet voor lief te nemen, haal anders zelf de onderste steen boven, door zelfonderzoek, kijk bijv. dit interview met Karen Hamaker Zondag. Maar neem in iedergeval niet alles klakkeloos aan, laat je zelfdenkende vermogen ook werken. 

Persoonlijk heeft blijft neutraal denken geen politieke voorkeur, laten we dat vooropstellen. Blijf neutraal denken wil graag in het midden blijven staan, laten we het op ‘eclectisch’ denken houden. Maar wat scheef staat mag rechtgetrokken worden. 

Veel roepen en wijzen nu op links aan, die linksen weer. Maar is dat zo, iets of iemand de schuld te geven zonder een eigen verantwoording hierin te nemen zijn we goed in. Zonder enige kennis te hebben genomen of de inhoud klopt is er al snel een (voor) oordeel een "eigen-wijze" mening en zo onstaan er al snel misvattingen. We gaan niet op zoek naar de oorzaak van een oorzaak, we nemen klakkeloos aan, the easy way. 

Onze jongeren hebben weinig tot geen kaas gegeten van de geschiedenis van onze zorgstaat. Maar ook de oudere generatie weten niet meer of hebben dit nooit tot zich genomen hoe wij onze zorgstaat kregen. In plaats daarvan zijn ze weer opnieuw het wiel aan het uitvinden. En dit is niet alleen van nu, dit doen we standaard eeuwen lang zo. Wie de documentaire op NPO 'Het verhaal van Nederland en Vlaanderen' heeft gekeken, weet, de mensheid valt telkens in een terugkerend patroon van, machtmisbruik van de rijken en kerkleiders, onderdrukking van de arbeider, opstand van de arbeider, bevrijding. Dan houdt men zich even koest, raakt het oude in vergetelheid en omdat het haar geschiedenis niet (meer) kent gaan we steeds op herhaling in een nieuwe tijdgeest. En worden de strijders van toen vergeten en in een verkeerd daglicht gezet, onterecht, want we hebben veel aan hun te danken. Maar eigenlijk ook al door de oude Grieken. Het begrip democratie is van Griekse origine en ontstaan in de Oudheid. Het betekent letterlijk: ‘volksheerschappij’. De Grieken staan bekend als de uitvinders van de democratie. Als ‘vader van de democratie’ wordt doorgaans Clisthenes aangewezen, een politicus die leefde in de zesde eeuw v.Chr. in Athene.

Einde van de 20ste eeuw kondigt de terugkeer van de armoede in Nederland aan.

Op 14 oktober 2010 nam Rutte het stokje over van het paarse kabinet. Al bijna 13 jaar een neo rechtst beleid, of toch iets langer? 

In 1980 de opkomst van het neoliberalisme- door het kabinet Kok en Lubbers, dag, dag, zorgstaat!! En een nieuwe crisis voor onze deur! Privatiseringen van PTT, Spoorwegen en meer.....… PvdA samen met CDA. 

PvdA slaat een andere weg in, van rode roos naar paars. 

Einde van de 20ste eeuw kondigt de terugkeer van de armoede in Nederland zich weer aan. De voedselbanken rijzen als paddenstoelen uit de grond, de samenleving verarmt weer. Anno 21ste eeuw is dit sterk toegenomen. Hiermee ook de daklozen, onvrede, polarisatie en criminaliteit, en dat in een rijk Nederland. Ondertussen bepalen grotere machten o.a. de zorgverzekeraars -farmacie welke medische hulp en medicatie vergoed wordt en worden onze vrije keuzes langzaam maar zeker weer aan banden gelegd, hiermee ook onze solidaire zorgstaat.

Maar hoe is onze zorgstaat ontstaan? 



 

In de jaren 60/70 van de vorige eeuw is er hard gestreden voor de sociale zekerheid in ons land, dat is gelukt.

Tijdzone solidaire zorgstaat in vogelvlucht:

Industriële Revolutie begon rond 1700 tot heden digitale revolutie. 
Zie de uizending van 21 mei 2023 het verhaal van vlaanderen de industriële revoulutie .

1830-1890, Door lage lonen, slechte werkomstandigheden (lange werkdagen van wel zestien uur) en kinderarbeid ontstond de zogeheten ‘sociale kwestie’: het arbeidersvraagstuk dat draaide om de kwestie hoe de slechte levens- en werkomstandigheden van arbeiders en hun gezinnen aangepakt en opgelost moesten worden. De politiek werd geregeerd door rijken zoals bankdirecteuren, directeuren van de industrie. De socialisten van toen maakte zich sterk voor de arbeiders die, zo vonden zij, beschermd moesten worden tegen de dictateur. De Industriële Revolutie heeft enorme maatschappelijke gevolgen gehad op de langere termijn. Om de ‘sociale kwestie’ op te lossen werden vakbonden opgericht, kwam in de politiek het socialisme op. Karl Marx was de grondlegger van de arbeidersbeweging en een centraal figuur in de geschiedenis van het socialisme . Karl Marx maakte een analyse (marxisme Overigens Marxisme mag niet verward worden met het communisme) – socialisme- Revolutie. De laatste zin in zijn manifest was "Dat de heersende klassen sidderen voor een revolutie! De proletariërs hebben daarbij niets te verliezen dan hun ketenen. Zij hebben een wereld te winnen. Proletariërs aller landen, verenigt U!’ Het manifest was nog niet van de persen gerold toen het nieuws zich verspreidde: op 23 februari 1884 was in Frankrijk de revolutie begonnen. In Nederland verliepen de gebeurtenissen in 1884 eender en tegelijk anders dan in de omringende landen. Wie was Karl Marx .

Grondwet: 1848; Johan Rudolf Thorbecke,(sociaal liberaal,kreeg mogelijk steun van Marx). De nieuwe grondwet kwam in handen van Johan Rudolph Thorbecke, mede door het manifest. De grondwet maakte; vrijheid van godsdienst, onderwijs en drukpers, vrijheid van vereniging en vergadering. Johan Rudolf Thorbecke, leider van liberalen vonden het belangrijk dat, burgers zich in volledige politieke, economische en culturele vrijheid konden ontwikkelen, overheid moest zich niet bemoeien met de samenleving. Hij kreeg het voor elkaar dat de koning geen regie meer over het land had. 

1874 kinderwet van Samuel van Houten kinderen onder de 12 jaar mochten geen arbeid verrichten.

1930-1980; de crisis  in 1930, is gelijk aan de crisis van 1980 en 2008, met dat ene verschil, dat het volk het in 1930 veel zwaarden had, omdat men toen nog geen zorgstaat had, dat betekende; geen werk, geen geld, geen geld, geen voedsel, flinke armoede, ziektes, hongerdood enz.

1950, opbouw verzorgingsstaat/solidariteitsstaat, mede door, en dit zal bij sommige slecht vallen, de CPN, die ook in het verzet zaten, hebben er voor gezorgd dat we een zorgstaat kregen, maar wel met behulp van het volk, die in opstand kwamen, ook anders dan nu.  Ook toen ging het er keihard aan toe. Zonder het socialisme/communisme/opstanding van het volk was er nooit een zorgstaat gekomen. Zo kwamen er solidariteit wetten in de Overheid, mede ook door het kabinet van den Uyl. 

Maar niemand kent deze geschiedenis nog, bedje gespreid en we vinden het allemaal vanzelfsprekend. Maar plukken allemaal nog wel steeds de vruchten hier van, ook jij de "gewone" mens, ook Mark Rutte, Sigrid Kaag, Jesse Klaver, Wybren van Haga, Joost Eerdmans, een arts, de timmerman, allemaal dus. Al zijn de vruchten inmiddels wel flink zuurde geworden nadat Rutte het stokje overnam van het paarse kabinet.

Maar door wie hebben we onze zorgstaat nu nog te danken denk je? Met name door mensen zoals de oude Grieken Clisthenes, Karl Marx en vakbondsmensen van het eerste uur, die een vuist durfde te maken tegen de machthebbers van het kapitaal. Vanaf die tijd dat het socialisme was geboren, werd het ze door het kapitaal niet in dank afgenomen en begon er een soort van heksen jacht op de linksen en nog. Maar hoe zou het zijn geweest als deze pioniers niet waren opgestaan en de macht nog steeds in handen was van zulke machthebbers als kapitalisten? Daar wel eens over nagedacht? Nog niet zo lang geleden hebben we het ondervonden, toen we aan banden werden gelegd door ons coronabeleid. Ineens was er censuur, deskundigen, artsen en virologen die tegengas gaven werden monddood gemaakt, ontslagen of omstreden genoemd, we kregen privileges naar onze vrijheid, privileges die ook zo weer konden worden ingetrokken! Willen we dat, de regie over jouw leven kwijt zijn?

"Zodra het om geld gaat draaien, houden mensen op menselijk te zijn". 


Deels komt het nu wel door links, mede omdat ze hun rug niet recht hielden tegenover rechtst

In de jaren 60/70 is er hard gestreden voor de sociale zekerheid in ons land, dat is gelukt. Iedereen droeg een steentje (door middel van afdragen aan belasting en volksverzekeringen) bij aan onze samenleving, waar we met ons allen een deel van uit maakte en met ons allen helpen we aan de opbouw van onze samenleving. 

De loonverschillen waren niet zo groot, er waren geen bonussen culturen zoals nu, want men wist dat we niet buiten elkaar konden, de een had de andere nodig om te kunnen ontwikkelen. De armoede drong zich in ons land (weer) terug. Hierdoor kreeg iedereen de kans zich te ontplooien, dus niet alleen de rijkere, ook onder de arbeidersgezinnen kwamen kopstukken naar buiten, want hun kinderen kregen de kans om zich te ontwikkelen. De “gewone” zoon-dochter ontdekte dat hij/zij meer brains had en ontplooide zich tot bijv. ingenieur, dankzij de samenleving. Zonder deze voorzieningen, hadden alleen de rijkere onder ons de kans om zich te ontplooien.

De zorg, onderwijs, AOW (voor de ouderen) OV(spoorwegen) , PTT (post  en Telecom), energiebedrijven (water, gas. Licht), volkshuisvesting, waren van de staat (overheidsbedrijven) De gehele samenleving betaalde hier aan mee. Wat is hier nog van over? 

Echter de idealen waar een solidaire zorgstaat voor staat, daar is niks mis mee. Daar plukken we, als dit correct wordt uitgevoerd door de overheid en instantie, allemaal vruchten van, van links, rechtst, progressief tot conservatief. vruchten die voor iedereen even zoet zijn. Maar wat is er zo erg aan als mensen een duwtje in de rug krijgen?

Over de uitvoering en de vele bezuinigingen, niet luisteren naar het volk en vrijheidsbeperkingen anno nu, doet het zorgsysteem door verkeerd beleid wel de das om. Maar de kernvraag is, waar ligt de oorzaak hiervan? Komt dit door links denkt u?  Kijk naar de foto, welke partijen staan er op de plek wat regeert en is dat links? 

Deels komt wel door links, mee eens, ze gooien hun eigen ruiten in. Mede omdat ze hun rug niet recht hielden en houden tegenover rechtst, zoals de strijders van het eerste uur en in die van de vorige eeuw(en) deden. Maar de schuld is ook toe te kennen aan het volk, ook wij gaan niet meer massaal de straat op om een figuurlijke vuist te maken (zoals onze boeren bijvoorbeeld wel doen). Zolang het jouw niet treft maken we ons niet meer druk, maar treft het je later wel, tja dan ben je te laat!

De PvdA zorgde ervoor dat het een ramp werd voor de ouderen in de zorg, zij steunde Edith Schippers VVD met haar plannen hiervoor. Groen Links steunde de plannen ook van de VVD voor een stop van de basisbeurs voor studenten. Kortom links liet hun idealen links liggen, het gevolg, de shit waar we nu zijn, deze schuld kan je links toe kennen, niks meer niks minder. Want sinds 1980 is er een opmars van neo liberaal rechtst gaande waarin links niet stand houd en van rechtst naar links swingt voor eigen belang, of zwijgt in alle talen zoals bijvoorbeeld tijdens de coronatijd, of blijven te oudbollig. Maar allang hebben zij de kracht van 'de stem van het volk' niet meer. In naam van het volk (nog een enkele uitzondering daargelaten, belastingaffaire kindertoeslag) zoals men in 1950 en de eeuw daarvoor nog wel deed, een voor allen en allen voor een, die tijgeest is verdwenen, lam geslagen. 

De tijdgeest is verdwenen voor de systemen en partijen. Van links, rechtst, conservatief tot progressief, ze zijn aan het uitwerken. Een nieuwe revolutie kondigd zich weer aan "de verenigingseconomie", het boek 'De financiële crisis' van Karen Hamaker Zondag laat dit lezen. 

Want nu bijna een eeuw later staan we weer op het zelfde kruispunt als in 1927. Buiten dat de socialisten het opnamen voor de arbeiders, kwamen er ook radicale partijen, een hiervan was bijvoorbeeld in Vlaanderen de realitische partij. Ook toen stak de polarisatie de kop op. Oorzaak onvrede, ongelijkheid, armoede, werkenlozen, kortom net als nu alleen in een andere jas. En wie denkt dat dit er vredevol aan toe ging heeft het mis. Kortom niets, maar dan ook niets geleerd uit het verleden. Klik hier voor de NTR uitzending, "het verhaal van Vlaaderen" .

Echter, wat nu wel anders gaat is, dat mensen niet langer passief af wachten wat organisatie en besturen doen, ze nemen op kleine schaal en lokaal al het hef wederom weer in handen. In de nieuwe economie gaat het niet langer om consumenten en producenten maar (weer) om mensen, rendement van geluk, kijk terug de aflevering van 15 mei 2016 'rendement van geluk' het programma van de VPRO Tegenlicht. Dit alles zal nog wel heel wat opschudding gaan geven en waarschijnlijk pas echt na 2024 goed zichtbaar zal zijn.

Het volk komt (weer) in opstand, ze zijn het (weer) zat. Ondrukking is een tegennatuurlijk gebeuren, al zal de natuur niet oordelen, het werkt wel met consequenties.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Maak jouw eigen website met JouwWeb