De aarde kantelt, komt de klimaatverandering mogelijk hierdoor?

Gepubliceerd op 2 november 2022 om 11:18

Bronnen National Geographic. 

Is het jouw ook opgevallen, dat de dagen langer licht blijven en de ochtende langer donker zijn? Het viel blijft neutraal denken vorig jaar (2021), met het terug zetten van de klok (wintertijd) op, dat het alsnog langer licht bleeft dan gewend, maar de ochtende in de zomertijd na 21 juni langer duurde voor het weer licht werd. Dit jaar er extra opgelet en idd het bleef langer licht, maar het werd ook sneller langer donker in de ochtend. Wie voor 6 uur AM in de ochtend opstaat, zal dit zeker opmerken. Vreemd, heeft dit met de klimaatverandering te maken of met het kantelen van de aarde? Natuurlijk is blijf neutraal denken hier ingedoken en ja de aarde kantelt, maar heeft dat invloed op het klimaat en het licht? 


Aardmagnetisch veld kantelt veel vaker dan werd gedacht

De magnetische polen van de aarde verwisselden 500 miljoen jaar geleden verrassend vaak van plek, wat nieuwe aanwijzingen oplevert over de binnenkern van de aarde en het vroegste leven op onze planeet.

DOOR MAYA WEI-HAAS

GEPUBLICEERD 7 OKT. 2019 14:03 CEST

Maar hoe snel kunnen omdraaiingen van de polen elkaar opvolgen? Om die vraag te beantwoorden reisden Gallet en zijn collega’s te voet, per helikopter en op opblaasbare vlotten naar gevaarlijk steile klippen die dateren uit een tijdperk in het Midden-Cambrium, circa een half miljard jaar geleden, waarvan nog maar weinig gesteentemonsters waren genomen. De zandafzettingen in dit gebied, waar ooit een warme, ondiepe zee moet hebben gelegen, bevatten ook magnetische mineralen die lang geleden in het slib op de kalme zeebodem zijn afgezet en uiteindelijk tot nieuwe gesteentelagen zijn samengeperst.

Gallet en zijn collega’s bezochten deze plek voor het eerst aan het begin van de jaren 2000, toen ze 119 monsters uit de bijna loodrechte rotswand boorden. Uit dat onderzoek kwam een periode in het Midden-Cambrium naar voren waarin het aardmagnetisch veld elke één miljoen jaar op z’n minst achtmaal was gekanteld.

Lees het hele artikel hier verder.


Vreemde rotatie aarde lost mogelijk eeuwenoud klimaatraadsel op

Door geologische verschuivingen veranderden weelderige landschappen mogelijk in dorre streken, wat talloze dieren het leven kostte. En dat kan ooit opnieuw gebeuren.

DOOR MAYA WEI-HAAS

GEPUBLICEERD 18 NOV. 2019 13:38 CET

In eerste instantie lijkt het of er sprake was van uitsterven door klimaatverandering: ruim 160 miljoen jaar geleden, tijdens de Jura, kroop, zwom en vloog er een bonte beestenboel rond in de koele, vochtige wouden in wat nu het noordoosten van China is. Maar toen, in een geologisch gezien zeer korte tijd, werd het warmer en droogde het land uit. Met het verdwijnende water ging ook het leven in het gebied verloren. Wetenschappers braken zich tot voor kort het hoofd over de oorzaak van deze ecologische ramp.

Uit het onderzoek bleek dat het aardoppervlak tijdens de Jura minstens 17 centimeter per jaar opschoof. Daardoor droogde het Oost-Aziatische landschap langzaam uit, wat er uiteindelijk toe leidde dat veel van de planten en dieren die daar toen leefden - en die de ‘Yanliao Biota’ wordt genoemd - uitstierven. Andere studies die al eerder werden gedaan, zouden erop wijzen dat er circa 130 miljoen jaar geleden nog een kleinere verschuiving plaatsvond, waardoor Oost-Azië terugkeerde naar een gematigd klimaat. Lees het hele artikel hier verder


De zon hoort om 12 uur recht boven ons te staan, dan zit Nederland in een goede tijdzone, dit is nu niet het geval, hoe komt dit?

De ligging van de gebieden verklaart waarom het niet donker wordt. Hoe dichter bij de Noordpool, hoe langer het in de zomer licht blijft. Door de kanteling van de aarde is het dus ten noorden van de poolcirkel 24 uur licht in de zomer en 24 uur donker in de winter. Mogelijk hierdoor dat wat blijf neutraal denken ook opmerkte, dat het langer licht bleeft en donker bleef dan gewend.

Echter, "Als je kijkt naar de plaats van Nederland op de wereldkaart, zouden we eigenlijk dezelfde tijd als Londen moeten hebben", zegt sterrenkundige Marco Langbroek. Dat dat niet zo is, komt vooral door de nabijheid van onze buurlanden op het Europese vasteland. Daarom is de standaardtijd in Nederland al sinds de Tweede Wereldoorlog +1 ten opzichte van Londen, en gelijk met steden als Brussel, Parijs en Berlijn. Lees hier verder het artikel van de NOS.

Volgens Marijke Gordijn van de Rijksuniversiteit Groningen, is dat de beste tijd voor onze biologische klok. ,,Op dit moment zit Nederland in de Midden-Europese tijdzone, die is afgesteld op Berlijn. En in de zomertijd zitten we zelfs in die van Oost-Europese landen als Litouwen en Oekraïne. Maar als we kijken naar de stand van de zon, dan hoort Nederland eigenlijk thuis bij de West-Europese tijdzone, Greenwich Mean Time . ’’


Update 15 juni 2024.

2 jaar geleden schreef ik deze blog. Wat ik toen zelf al waarnam zonder wetenschap, maar door simpel te obseveren en opmerken, in verbinding blijven staan, is bevestigd. Wat las ik gisteren? 

De binnenkern van de aarde draait daadwerkelijk langzamer rond, de dagen hierdoor met enkele milliseconden zou kunnen veranderen.

De binnenkern van de aarde draait daadwerkelijk langzamer rond, bevestigen wetenschappers in een nieuw onderzoek in Nature. De onderzoekers denken dat de lengte van de dagen hierdoor met enkele milliseconden zou kunnen veranderen. Uit deze metingen blijkt dat de vertraging rond 2010 is begonnen. Dit kan komen door de constante beweging van de vloeibare ijzeren buitenkern, vermoedt het team. Maar het kan ook liggen aan de aantrekkingskracht van zwaartekrachten.

Gevolgen nog niet helemaal duidelijk

Wat het trager draaien van de binnenste kern betekent, durven de wetenschappers nog niet te zeggen. Mogelijk treden er kleine verschuivingen in de dagen en nachten op. Lees het hele bericht hier .


Ik kan elke onderzoeker dit boek aanraden, mogelijk vinden zij hier de antwoorden in, zoals waarom dit in 2010 begon? Mogelijk omdat de aarde weer een transformatie doorgaat? Ook in dit boek bevinden zich nieuwe wetenschappelijke fondsen. "De mensheid heeft de aarde getransformeerd, Frankopan transformeert nze kijk op de geschiedenis ". De geschiedenis kan ons ook waardevolle lessen leren die kunnen helpen bij het formuleren van de vragen en soms zelf antwoorden opleveren met betrekking tot de belangrijkste problemen die ons wachten. Aldus Frankopan.

In zijn boek zegt hij o.a: 

"Het probleem is ook niet dat klimaatwetenschap, klimaatgegevens of nieuwe benaderingen ondeugdelijk of misleidend zijn, maar er dient wel zorgvuldig mee omgesprongen te worden en ze moeten in de juiste context geplaatst worden – een context die evenwichtig en overtuigend overkomt.

Over het algemeen zijn het weer, het klimaat en milieufactoren zelden gebruikt als achtergrond bij de geschiedenis van de mens, en al helemaal niet als een belangrijke lens waarmee het verleden te onderzoeken valt. Er valt wel een handjevol gevallen te noemen waarbij klimaatverschijnselen een prominente rol spelen, al zijn die verhalen niet altijd plausibel.

Over het algemeen weten we, wanneer we naar de geschiedenis kijken, helemaal niets van klimaatomstandigheden of klimaatspatronen op de langere termijn, noch van de veranderingen daarin. De meeste mensen kunnen wel de namen noemen van de grote leiders en de belangrijkste veldslagen uit de geschiedenis, maar slechts weinigen kunnen de grootste stormen, de zwaarste overstromingen, de strengste winters en de ergste droogten noemen, net zomin als de manieren waarop die hebben geleid tot misoogsten, politieke spanningen hebben opgeroepen of hebben gefungeerd als katalysator bij de verspreiding van ziekten. Het ineenvlechten van de geschiedenis van mens en natuur is niet alleen een nuttige oefening, maar ook van fundamenteel belang om de wereld om ons heen goed te begrijpen".

Dit boek is echt een eyeopening en geeft veel duiderlijkheid en neemt angst weg. Kan het een ieder aanraden van burger tot hoogopgeleide, klimaatstrijder en koning. 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.