Apeldoorn wordt smart city proefstation ?

Gepubliceerd op 22 maart 2022 om 10:52

Apeldoorn is een van de 40 steden die klaar worden gestoomd als smart city stad.Toekomst van 5G of controle drang over de mensheid? Wie nu nog gelooft in koetjes en kalfjes komt bedrogen uit. 

Bron De Andere Krant 19-26 maart 2022.


Zeker 40 steden in Nederland ondergaan transitie naar Smart City

 

In Nederland zijn naast Apeldoorn ten minste veertig andere ste den die omgevormd worden tot slimme stad. Dat gebeurt niet heimelijk, want de informatie is te vinden. Maar er is ook geen sprake van transparantie en structurele communicatie. Opvallend is ook dat in de (lokale) media nauwelijks aandacht wordt besteed aan de projecten. Ook bij de gemeenteraadsverkiezingen is het geen noemenswaardig thema geweest.

 

Zo kan het dat de meeste burgers er geen idee van hebben dat hun stad meewerkt aan een grootscheeps hervormingsplan, dat mede wordt aangestuurd door het world Economic Forum, het be kende netwerk van politici en zakenmensen uit Davos. Pas achteraf worden zij geconfronteerd met de veranderingen, die vrijwel altijd door een vertegenwoordiger met een roze bril worden geduid.

 

Uit het rapport 'Smart Cities in de G40', een samenwerkingsor gaan van 40 (middel)grote gemeenten, blijkt dat er "in Nederland inmiddels ruim vierhonderd initiatieven in veertig gemeenten zijn gestart." Dat schrijft Wim Willems, de wethouder die in Apeldoorn ook aan de touwtjes van het Smart City-project trekt. Hij is voor zitter van het G40 Stedennetwerk.

 

In het rapport wordt duidelijk dat het uitrollen van de technolo gie-infrastructuur de prioriteit heeft en dat pas daarna de volle schaal van het hele project zichtbaar wordt. Willems geeft in het voorwoord deze omgekeerde redenering prijs. "We hebben grote uitdagingen op het gebied van klimaat, OV en huisvesting, maar duidelijke oplossingen zijn er nog niet. Wat wel al vaststaat is dat technologie een grote bijdrage kan leveren aan deze uitdagingen."

 

Het is ook best begrijpelijk dat gemeentes niet bij elke burger een flyer door de brievenbus doen om aan te kondigen dat er een nieuwe slimme prullenbak bij het hondenuitlaatveldje komt te staan. Sommige projecten hebben echter een te grote impact om achter de schermen door te voeren. In Breda bijvoorbeeld - waar al 26 initiatieven zijn gestart - worden Digitale Buurtambassa deurs - opgeleid door politie en gemeente - om "cybercrime en slachtofferschap" te voorkomen. Dat klinkt mooi, maar het kan ook leiden tot monitoring van het gedrag van burgers.

 

In veel steden komen naast de multipoints camera's te hangen, zo blijkt uit de voorbeelden. Dit gebeurt om criminaliteit of ver keersopstoppingen te voorkomen, zo laat het rapport ons weten. Maar wat de toekomstige toepassingen betreft, weet niemand hoe ver de ontwikkelingen zullen reiken.